Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Οι 10 μεγαλύτερες ανακαλύψεις στον χώρο της τέχνης το 2016


Η επιστήμη και οι τεχνολογικές εξελίξεις σε συνδυασμό με νέες πληροφορίες και ακαδημαϊκές έρευνες, οδήγησαν σε ορισμένες εκπληκτικές ανακαλύψεις στον κόσμο της τέχνης το 2016.  Από την εύρεση χαμένων έργων, μέχρι κάποιες «τυχερές» αγορές σε παζάρια, το έτος που μας πέρασε έγιναν σπουδαίες ανακαλύψεις.

Το Artnet News παρουσιάζει τα δέκα πιο απίστευτα και απρόσμενα ευρήματα του 2016.1.Ανακαλύφθηκε κρυμμένος πίνακας του Hieronymus Bosch στο Kansas City (Φεβρουάριος)

Καθώς υπάρχουν μόλις καμιά εικοσαριά ολοκληρωμένοι πίνακες ζωγραφικής, τα έργα του Ολλανδού ζωγράφου του 15-16ου αιώνα είναι από τα σπανιότερα στον κόσμο. Άρα, ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος όταν ανακαλύφθηκε ελαιογραφία του Bosch σε αποθήκη στο Nelson-Atkins Museum of Art στο Kansas City, όπου παρέμενε ξεχασμένη για περισσότερα από 80 χρόνια. Ο ανεκτίμητος πίνακας είναι ένα από τα μόλις πέντε έργα του καλλιτέχνη που βρίσκονται στις ΗΠΑ.


2. Ανακαλύφθηκε πίνακας του Caravaggio σε σοφίτα στη Γαλλία (Απρίλιος)

Στις αρχές του 2016, μια δεύτερη, χαμένη από καιρό, εκδοχή του περίφημου πίνακα του Caravaggio, «Η Ιουδήθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη», ανακαλύφθηκε σε μια σοφίτα στη Γαλλία. Ο πίνακας αποδόθηκε αργότερα, με αμφιλεγόμενο τρόπο, στον θρυλικό ζωγράφο της Αναγέννησης από τους ειδήμονες. Η πρώτη εκδοχή ζωγραφίστηκε στη Ρώμη και κρέμεται στην Εθνική Πινακοθήκη Αρχαίας Τέχνης στο Pallazo Barberini στη Ρώμη, όμως η δεύτερη εκδοχή που ζωγραφίστηκε στη Νάπολη, ήταν χαμένη από της αρχές του 17ου αιώνα. 


3. Κλεμμένα γλυπτά της Αναγέννησης βρέθηκαν στη Μόσχα (Μάιος)

Περίπου 60 γλυπτά της Αναγέννησης που είχαν αφαιρεθεί από το Bode Museum του Βερολίνου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανακαλύφθηκαν σε αποθηκευτικό χώρο του Εθνικού Μουσείου Πούσκιν της Μόσχας. Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος Ιταλικής Αναγεννησιακής Τέχνης του Bode Museum, Neville Rowley, τα περισσότερα έργα δεν μπορούν να εκτεθούν αυτή τη στιγμή λόγω ζημιών που έχουν υποστεί, όμως αποκάλυψε πως θα εκτεθούν μετά την αποκατάστασή τους.


4.Χαμένος πίνακας του Gauguin ανακαλύφθηκαν στο Κονέκτικατ (Ιούνιος)

Ένας χαμένος πίνακας του Paul Gauguin ανακαλύφθηκε από οίκο δημοπρασιών του Κονέκτικατ των ΗΠΑ στο σπίτι συνταξιούχου εμπόρου αντικών, ο οποίος δεν γνώριζε πως το έργο ήταν του Ιμπρεσιονιστή ζωγράφου. Η αυθεντικότητα του έργου πιστοποιήθηκε από το γαλλικό Wildenstein Institute και ταυτοποιήθηκε ως το έργο με τίτλο «Καλοκαιρινά λουλούδια σε κύπελλο», το οποίο βρίσκεται στη λίστα του catalogue raisonné του καλλιτέχνη.


5.Το πιο μπλε, μπλε του κόσμου (Ιούνιος)

Το 2009 ο χημικός Mas Subramanian και η ομάδα του στο Oregon State University ανακάλυψαν τυχαία ένα πολύ ζωντανό και ανθεκτικό χρώμα που ονομάζεται YlnMn, την ώρα που έκανα πειράματα που σχετίζονταν με την ηλεκτρονική. Το νεότερο και πιο μπλε, μπλε χρώμα του κόσμου πήρε πρόσφατα άδεια για εμπορική χρήση και ήδη χρησιμοποιείται από κάποιους καλλιτέχνες. 


6. Βρέθηκε γκραβούρα του Albrecht Dürer σε παζάρι (Ιούλιος)

Τον Ιούλιος, ένας… αετομάτης συλλέκτης εντόπισε σε παζάρι στη Γαλλία μια γκραβούρα του 16ου αιώνα του Albrecht Dürer. Παρατηρώντας την σφραγίδα της γερμανικής Staatsgalerie της Στουτγάρδης στο πίσω μέρος, ο τίμιος αγοραστής ειδοποίησε το μουσείο και επέστρεψε το έργο. Ήταν χαμένο για περισσότερα από 70 χρόνια, καθώς εξαφανίστηκε το 1945, στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 


7. Αντίγραφου φλαμανδικού αριστουργήματος ήταν τελικά γνήσιο (Σεπτέμβριος)

Για περισσότερα από 150 χρόνια είχε απορριφθεί ως αντίγραφο του 18ου αιώνα. Το αριστούργημα «Μελέαγρος και Αταλάντη» του φλαμανδού ζωγράφου Jacob Jordaens, βρίσκονταν παρατημένο σε μια αποθήκη στο Ουαλικό Swansea Museum, μέχρι που ο ιστορικός τέχνης και παρουσιαστής του προγράμματος Fake or Fortune του BBC, Bendor Grosvenor, ταυτοποίησε το έργο τον Σεπτέμβριο. Οι ειδικοί του Courtauld Institute του Λονδίνου ανέλυσαν την κορνίζα του πίνακα και επιβεβαίωσαν την θεωρία του Grosvenor προσδιορίζοντας πως το έργο δημιουργήθηκε μεταξύ του 1619 και 1622, και πως αξίζει 3,8 εκατ. δολάρια. 


8.Συντηρητές ανακαλύπτουν το χαμένο κομμάτι από καμβά του René Magritte (Σεπτέμβριος)

Επιμελήτριες του Norwich Castle Museum and Art Gallery της Αγγλίας ανακάλυψαν ένα τέταρτο του θρυλικού έργου Pose Enchantée (1927) κάτω από τον πίνακα La Condition Humaine (1935) του René Magritte. Για άγνωστους λόγους, ο καλλιτέχνης έκοψε τον καμβά σε τέσσερα κομμάτια και ζωγράφισε από πάνω τους άλλα έργα. Αν και περιλαμβάνονταν στον catalogue raisonné του καλλιτέχνη, ωστόσο ήταν άγνωστο το που βρίσκονταν. 


9. Οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν μια «χαμένη πόλη» που θεωρείται η πρώτη πρωτεύουσα της Αιγύπτου (Νοέμβριος)

Η πόλη θεωρούνταν ότι ήταν μια χαμένη πόλη της Αιγύπτου που χρονολογούνταν από το 5.316 π.Χ., η περιοχή ξανα-ανακαλύφθηκε μετά από 7.000 χρόνια. Η ομάδα των Αιγύπτιων αρχαιολόγων που έκανε την ανακάλυψη, ανακοίνωσε πως η ανασκαφή της πόλης θα ρίξει φως σε ένα ελάχιστα γνωστό κομμάτι της αρχαίας Αιγυπτιακής ιστορίας. 


10. Συντηρητές βρίσκουν άγνωστο πίνακα του Ernst Ludwig Kirchner (Νοέμβριος)

Οι συντηρητές του Städel Museum της Φρανκφούρτης ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι πρότινος έργο του Ernst Ludwig Kirchner, κάτω από τον πίνακα Schlittenfahrt im Schnee (1927-29). Το νεοευρεθέν έργο, με τίτλο Szene im Café, που ζωγραφίστηκε γύρω στο 1926, βρέθηκε στο ίδιο πλαίσιο, αλλά ήταν κρυμμένο.


Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου