Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Καλή χρονιά το 2016 για τη Γαλλική αγορά τέχνης


Οι τρεις κορυφαίοι οίκοι δημοπρασιών στη Γαλλία, οι Christie’s, Sotheby’s και Artcurial κατέγραψαν αύξηση του τζίρου τους το 2016, δείχνοντας πως η αγορά τέχνης της χώρας αντιστάθηκε στις παγκόσμιες αναταράξεις.

Σύμφωνα με το Artprice, ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών της Sotheby’s France ανήλθε σε 220 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγράψει ο οίκος από τότε που άνοιξε στη Γαλλία. Ο οίκος κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις στη Γαλλία για έργο τέχνης το 2016 (εξαιρουμένων των αντικών και των ανώνυμων έργων), με τον πίνακα του James Ensor Squelette arrêtant masques (1891), ο οποίος πωλήθηκε προς 7,3 εκατ. ευρώ, έναντι του εύρους 1-1,5 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση. Πρόκειται για νέο ρεκόρ δημοπρασίας για τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη. Παράλληλα, το τμήμα Σύγχρονης Τέχνης συγκέντρωσε συνολικά 56,7 εκατ. ευρώ. Τα δυο τρίτα των αγοραστών ήταν ξένοι.

Ωστόσο, ο οίκος Christie’s ξεπέρασε τα αποτελέσματα της Sotheby’s, με κύκλο εργασιών ύψους 244,6 εκατ. ευρώ το 2016, αυξημένο κατά 4,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παραμένοντας έτσι ο ηγέτης στη Γαλλική αγορά έργων τέχνης. Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη ετήσια επίδοση για τον οίκο από το 2009. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του οίκου οφείλεται στις δημοπρασίες έργων από ιδιωτικές συλλογές, μεταξύ των ποίων από τις συλλογές των Zeineb Marcie και Jean-Pierre Rivière, Claude Berri και Alain Delon. Το καλύτερο αποτέλεσμα της χρονιάς απέφερε το έργο του Francis Bacon με τίτλο Man in Blue VII (1954), το οποίο πωλήθηκε εντός του εκτιμώμενου εύρους, στα 6 εκατ. ευρώ.

Στην τρίτη θέση, με συνολικό κύκλο εργασιών 210,1 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έρχεται ο Γαλλικός οίκος δημοπρασιών Artcurial. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του οίκου που ο τζίρος του ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Στην πρόσφατη δημοπρασία έργων Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης (28/11/2016-6/12/2016) ο οίκος συγκέντρωσε 13 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μάλιστα 13 νέα ρεκόρ δημοπρασίας για καλλιτέχνες όπως οι Claude Gilli, Gérard Deschamps, Martin Barré, Bruno Peinado και Saâdane Afif. Ο οίκος, που ιδρύθηκε το 2002, έχει ρίξει όλες τις προσπάθειές του στη διεθνή του ανάπτυξη (με παρουσία σε Ασία, Ιταλία, Αυστρία και Γερμανία). Μάλιστα, το 2016, το 44% των αγοραστών ήταν νέοι πελάτες.

Βελτιωμένα αποτελέσματα εμφάνισαν επίσης οι οίκοι δημοπρασιών Cornette de Saint-Cyr (+12% στα 34,5 εκατ. ευρώ), Millon (+11,5%) και Leclere, ο τζίρος του οποίου έχει αυξηθεί κατά 2,5 φορές μέσα σε δυο χρόνια.


Πηγή: Artprice
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου