Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Χαρτονομίσματα £5 αξίας… πολλών δεκάδων χιλιάδων στερλινών


Μια πρωτότυπη ιδέα, εμπνευσμένη από το παιδικό βιβλίο Charlie and the Chocolate Factory, εφάρμοσε ο μικροχαράκτης Graham Short στα χαρτονομίσματα των 5 στερλινών, αυξάνοντας την αξία τους σε 50.000 στερλίνες!

Ο καλλιτέχνης ζωγράφησε μικροσκοπικά πορτραίτα της Jane Austen –σχεδόν αόρατα με γυμνό μάτι- στα χαρτονομίσματα αυτά, και ξόδεψε τέσσερα από αυτά σε Αγγλία, Ουαλία, Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία. Ένα πέμπτο χαρτονόμισμα δωρίστηκε από τον καλλιτέχνη στην Jane Austen Society.

Για τη δημιουργία των μικροσκοπικών αριστουργημάτων του, αναφέρει το Artnet News, ο Short χρησιμοποίησε τα νέα πολυμερή χαρτονομίσματα της Βρετανίας, τα οποία εκδόθηκαν για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο. Τα νέα νομίσματα κατασκευάζονται με τη χρήση διάφανου πλαστικού φιλμ, έχουν μεγαλύτερη αντοχή και είναι πιο δύσκολο να παραχαραχθούν.

«Πάντα ψάχνω να κάνω κάτι διαφορετικό και μόλις είδα το νέο χαρτονόμισμα των 5 στερλινών σκέφθηκα ότι θα ήταν ωραίο να χαράξω κάτι πάνω τους», δήλωσε ο Short στη Mirror. «Η ομορφιά είναι πως δεν μπορείς να δεις την εγχάραξη καθόλου, όμως μόλις στρέψεις το νόμισμα στο φως, σε μια διαφορετική γωνία, εμφανίζεται. Εγώ την ονομάζω αόρατη εγχάραξη».

Η εγχάραξη που έχει γίνει στο διαφανές σημείο το χαρτονομίσματος, δίπλα στον Μπιγκ Μπεν, είναι μόλις 5 χιλιοστών.

Όμως, δεν χρειάζεται να αρχίσουν όλοι να ψάχνουν τα ψιλά τους… Τα έργα του Short βρίσκονται μόνο στην σειρά των νομισμάτων που ξεκινούν με «ΑΜ32 885».

Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου