Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Αποζημίωση-ρεκόρ σε ιδιοκτήτη πίνακα που καταστράφηκε


Ο ιδιοκτήτης του αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων πίνακα του Johann Zoffany, ο οποίος καταστράφηκε το 2015 από πυρκαγιά που ξέσπασε στο Clandon Park, ένα αρχοντικό που ανήκει στο Εθνικό Ταμείο του Ηνωμένου Βασιλείου, πιθανότατα θα λάβει αποζημίωση ύψους 4,9 εκατ. ευρώ από τη βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το The Art Newspaper.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για χαμένο ή κατεστραμμένο έργο τέχνης στο πλαίσιο του προγράμματος αποζημιώσεων της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων τιμών του Artnet, εννέα έργα του Zoffany έχουν πωληθεί προς περισσότερο από 1 εκατ. δολάρια σε δημοπρασίες, με το ρεκόρ να ανέρχεται στα 10,6 εκατ. δολάρια, σε δημοπρασία της Sotheby’s London τον Δεκέμβριο του 2011.

Το έργο του Zoffany με τίτλο «The Mathew Family at Felix Hall Kelvedon, Essex» (μέσα 1760) βρίσκονταν σε δάνειο από τους απογόνους του George Mathew -ο οποίος απεικονίζεται στον πίνακα- στο πλαίσιο έκθεσης αφιερωμένης στον καλλιτέχνη. Το 2015, όμως, ξέσπασε πυρκαγιά στο Clandon Park, όπου παρουσιάζονταν η έκθεση, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο πίνακας.

Το Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας εξετάζει το αίτημα για αποζημίωση. Σημειώνεται πως μόλις 400 από τα 2.000 αντικείμενα της έκθεσης απομακρύνθηκαν εγκαίρως από τον χώρο.


Πηγή: The Art Newspaper, Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου