Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Δύσκολοι καιροί για εμπόρους αντικών


Νέους τρόπους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες των καιρών και να επιβιώσουν αναζητούν οι έμποροι αντικών. Στην Madison Avenue, που κάποτε φιλοξενούνταν κορυφαίες εταιρείες όπως οι Kentshire, Florian Papp και Mallett, ζητούνται νέοι ενοικιαστές, ενώ οι Bland, Louis Bofferding και Chinese Porcelain Company έχουν μετακομίσει σε μικρότερα καταστήματα κοντά στο Decoration & Design Building.

Αν και η ζήτηση για μοντέρνα και σύγχρονα έπιπλα συνεχίζει να αυξάνεται, ωστόσο η αγορά για βρετανικές και ευρωπαϊκές αντίκες υστερεί, καταγράφοντας πτώση 50% κατά ορισμένες εκτιμήσεις, όπως αναφέρει στο The Art Newspaper ο Alistair Clarke, πρώην επικεφαλής Αγγλικών και Ευρωπαϊκών επίπλων του οίκου Sotheby’s.

Ενδεικτικό της μεγάλης πτώσης είναι ότι στην συγκεκριμένη κατηγορία η Sotheby’s συγκέντρωσε 120 εκατ. δολάρια το 2007, όπως πέρυσι κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 20,5 εκατ. δολάρια.

Τα γούστα και ο τρόπος ζωής έχουν αλλάξει δραματικά μέσα σε δέκα χρόνια. Όπως σημειώνει ο έμπορος Thomas Woodham-Smith, «οι πελάτες δεν θέλουν πλέον ξεχωριστή τραπεζαρία και γραφείο», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον ανάγκη αντικείμενα εποχής.

Ό,τι έχει απομείνει από τη συγκεκριμένη αγορά, δεν κατευθύνεται πλέον από τους συλλέκτες, αλλά από τους διακοσμητές, που χρησιμοποιούν επιλεγμένα έπιπλα για να διακοσμήσουν σπίτια.

Αντιλαμβανόμενος την αλλαγή αυτή, ο ιδρυτής της 1stdibs, Michael Bruno, λανσάρει μια νέα ιστοσελίδα με επιλεγμένους εμπόρους, που απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε διακοσμητές. Παράλληλα, online σημεία αγοράς, όπως το eBay, προσπαθούν να στηρίξουν έναν φαινομενικά ατελείωτο κατάλογο εμπορευμάτων, καθώς οι έμποροι προσπαθούν να πουλήσουν το απόθεμά τους.

Αυτοί που παραμένουν στο «παιχνίδι», επιλέγουν να κλείσουν τα φυσικά τους καταστήματα και στρέφονται στο διαδίκτυο, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα και να βρουν νέους πελάτες.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι αισιόδοξοι, που θεωρούν πως η αγορά είναι κυκλική και θα υπάρξει ανάκαμψη στην ζήτηση για αντίκες.

Πάντως, ο Clarke σημειώνει πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον από νεότερους σε ηλικία εμπόρους για τον κλάδο και σιγά-σιγά δεν θα υπάρχει κανένας να διδάξει στους πελάτες την ιστορία ενός σετ καρεκλών Chippendale, δεν θα υπάρχουν συντηρητές ή χρυσωτές για να τις συντηρήσουν, μια ακόμα «παράπλευρη απώλεια» της πτώσης του κλάδου του εμπορίου αντικών.Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου