Ένα από σπουδαιότερα μνημεία στην πόλη της Παλμύρας, το Τετράπυλο, και μέρος του Ρωμαϊκού Θεάτρου, κατέστρεψαν δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Για έγκλημα πολέμου κάνει λόγο η UNESCO , καταγγέλλοντας τη νέα καταστροφή μνημείου στην πόλη την οποία ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος από τον Δεκέμβριο, όταν την κατέλαβε για δεύτερη φορά από τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις.
«Τοπικές πηγές μας ενημέρωσαν ότι το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε το Τετράπυλον, ένα μνημείο με 16 κολώνες. Δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν την Πέμπτη από τους συναδέλφους μας του πανεπιστημίου της Βοστώνης δείχνουν ζημιές στην πρόσοψη του ρωμαϊκού θεάτρου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής των συριακών αρχαιοτήτων Μααμούν Αμπντουλκαρίμ.
Το Τετράπυλο είχε ανεγερθεί την εποχή του Διοκλητιανού, στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Από τις 16 κολώνες, μόνο η μία είναι η αρχική, ενώ οι άλλες είχαν ανακατασκευαστεί το 1963 από τσιμέντο από τη συριακή υπηρεσία αρχαιοτήτων. Οι αρχικές κολώνες ήταν από ροζ γρανίτη που είχε μεταφερθεί από την Αίγυπτο.
Το Ρωμαϊκό Θέατρο έχει εννέα σειρές κερκίδων. Χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Κατά την πρώτη κατοχή της πόλης, από τον Μάιο 2015 έως τον Μάρτιο 2016, το ΙΚ είχε χρησιμοποιήσει το αρχαίο θέατρο για δημόσιες εκτελέσεις.
«Από την πρώτη ημέρα περίμενα ένα τρομερό σενάριο. Ήμασταν ήδη μάρτυρες του τρόμου κατά την πρώτη κατοχή της πόλης και ειλικρινά δεν πίστευα ότι η Παλμύρα θα καταλαμβανόταν για δεύτερη φορά», πρόσθεσε ο Μααμούν.
«Η μάχη για την Παλμύρα είναι πολιτιστική και όχι πολιτική. Δεν έχω καταλάβει πώς η διεθνής κοινότητα και αυτοί που μετέχουν στη συριακή σύγκρουση αποδέχθηκαν να πέσει η Παλμύρα», σημείωσε.
«Αυτή η καταστροφή είναι ένα νέο έγκλημα πολέμου και μια τεράστια απώλεια για τον συριακό λαό και την ανθρωπότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα.
«Αυτό το νέο πλήγμα κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς, μόλις λίγες ώρες αφότου η UNESCO έλαβε αναφορές για μαζικές εκτελέσεις στο θέατρο, δείχνει πως η πολιτιστική εκκαθάριση υπό την ηγεσία βίαιων εξτρεμιστών έχει σκοπό να καταστρέψει τόσο ανθρώπινες ζωές όσο και ιστορικά μνημεία προκειμένου να στερήσει τον συριακό λαό από το παρελθόν και το μέλλον του. Γι’ αυτό η προστασία της κληρονομιάς δεν διαχωρίζεται από την προστασία των ανθρωπίνων ζωών, και πρέπει όλοι να ενωθούμε για να το φέρουμε αυτό στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών για την επίτευξη ειρήνης», προσθέτει η κ. Μπόκοβα.
«Το Τετράπυλο ήταν ένα αρχιτεκτονικό σύμβολο του πνεύματος της ανοικτότητας της Παλμύρας και αυτός είναι ένας από τους λόγους γιατί καταστράφηκε. Η θέση και το σχήμα του είναι μοναδικά στην αρχαία αρχιτεκτονική και αποτελούν μάρτυρα της ταυτότητας της Παλμύρας, ως πηγής υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας όλων των Σύριων σήμερα», τονίζει η γενική διευθύντρια.
Εν τω μεταξύ, η UNESCO πραγματοποίησε έκτακτη αποστολή στο Χαλέπι στις 16-19 Ιανουαρίου προκειμένου να εξετάσει την έκταση των ζημιών στον χώρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αρχαίας Πόλης του Χαλεπιού.
Η αρμόδια ομάδα ανέφερε εκτεταμένες ζημιές στο Μεγάλο Τέμενος Ουμαγιάντ, την ακρόπολη, σε τεμένη, εκκλησίες, αγορές, χάνια, μεντρεσέδες, χαμάμ, μουσεία και άλλα σημαντικά ιστορικά κτήρια στο Χαλέπι. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση, περίπου το 60% της παλαιάς πόλης του Χαλεπιού έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, με το 30% να έχει καταστραφεί πλήρως.
«Η καταστροφή μιας εκ των μεγαλυτέρων και αρχαιότερων πόλεων του κόσμου είναι μια τραγωδία για όλους τους Σύριους και όλη την ανθρωπότητα», δήλωσε η κ. Μπόκοβα. «Αυτή η κατάσταση χρήζει άμεσης δράστης και της υψηλότερης αίσθησης ευθύνης και συντονισμού».
«Όπως έχω υποστηρίξει σε πολλές περιπτώσεις, ζητώ από όλα τα μέρη να αποφεύγουν να στοχεύουν πολιτιστικά μνημεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τη διεθνή και ανθρωπιστική νομοθεσία. Ο Πολιτισμός και η Εκπαίδευση δεν θα πρέπει ποτέ να γίνονται όμηροι στις συγκρούσεις, πρέπει να ενωθούμε για να τα προστατεύσουμε. Καταστρέφοντας την κληρονομιά της Συρίας είναι σαν να σκοτώνεις για δεύτερη φορά τους ανθρώπους της Συρίας», τόνισε.
Πηγή: ΕΡΤ, UNESCO
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου