Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

«Παράθυρο» επανέναρξης της πολιτιστικής ανταλλαγής ΗΠΑ-Ρωσίας ανοίγει νέος νόμος του Ομπάμα


Νέο νόμο, που χορηγεί αμνηστία σε ξένα κράτη από την αμερικανική δικαιοδοσία για υποθέσεις που σχετίζονται με προσωρινές εκθέσεις δανεισμένων έργων και αντικειμένων πολιτιστικής σημασίας, υπέγραψε στις 16 Δεκεμβρίου ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως αναφέρει το Artnet News, παρά την τρέχουσα ένταση στις σχέσεις Ομπάμα-Βλαντιμίρ Πούτιν και τις αντιδράσεις που έχουν εκφράσει διάφορες ομάδες –όπως το Holocaust Art Restitution Project- για τον νόμο, η Διευκρινιστική Πράξη για την αμνηστία ξένης πολιτιστικής ανταλλαγής (Foreign Cultural Exchange Jurisdictional Immunity Clarification Act) θα μπορούσε να σημαίνει μια ανανέωση της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Ο νόμος περιλαμβάνει, πάντως, εξαιρέσεις, όπως είναι οι περιπτώσεις δικαιωμάτων ιδιοκτησίας που παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία, συγκεκριμένα έργα που λεηλατήθηκαν από τη Γερμανία ή τους συμμάχους της κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ή οτιδήποτε πάρθηκε μετά το 1900 στο πλαίσιο συστηματικής εκστρατείας αναγκαστικής κατάσχεσης έργων από μέλη μιας στοχευμένης και ευάλωτης ομάδας.

Ο νόμος έχει επικριθεί για την επιείκεια που δείχνει σε ότι αφορά τη δυνατότητα ξένων κρατών να κρατήσουν κλεμμένα έργα τέχνης. Από την άλλη πλευρά, όμως, έχει λάβει θετικά σχόλια για το γεγονός ότι δίνει τη δυνατότητα σε ορισμένες χώρες να δανείσουν έργα τέχνης στις ΗΠΑ.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα μεγάλα μουσεία της Ρωσίας έχουν να δανείσουν έργα τέχνης στις ΗΠΑ από το 2011, όταν αμερικανός δικαστής διέταξε τη Ρωσία να επιστρέψει συλλογή βιβλίων σε εβραϊκή κοινότητα στο Μπρούκλιν.

Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου