Στην Πολωνία θα παραμείνει μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές τέχνης της Ευρώπης.
Η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αγοράσει την περίφημη οικογενειακή συλλογή Czartoryski πριν από λίγες εβδομάδες. Για να μπορέσει να γίνει η αγορά από το κράτος, το ίδρυμα έπρεπε να αλλάξει τους κανόνες που το διέπουν, διότι διαφορετικά η συλλογή θα ήταν «μη μεταβιβάσιμη και αδιαίρετη». Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τους New York Times, καθώς αποκλείστηκαν από τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη συμφωνία αγοράς.
Ωστόσο, την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση της Πολωνίας και το Ίδρυμα κατέληξαν σε συμφωνία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Πολωνία κατέβαλε μόλις 105 εκατ. δολάρια για ολόκληρη τη συλλογή, η αξία της οποίας όμως ξεπερνά τα 2 δις. δολάρια. Ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Piotr Glinski, χαρακτήρισε τη συμφωνία «δωρεά» από την οικογένεια προς το κράτος.
Ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος, Adam Karol Czartoryski σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε πως η συναλλαγή είναι σύμφωνη με την πρόθεση της οικογένειας να διατηρηθεί η Πολωνική κληρονομιά. «Ήθελα να κάνω μια δωρεά και αυτή είναι η επιλογή μου», ανέφερε.
Η βασική αλλαγή που φέρνει η απόκτηση της συλλογής από το κράτος, είναι πως τα αντικείμενά της δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα.
Η συλλογή περιλαμβάνει 300.000 αντικείμενα τέχνης και ιστορικά χειρόγραφα που συγκέντρωσε η οικογένεια προκειμένου να διατηρήσει την Πολωνική κληρονομιά και ιστορία. Ξεκίνησε το 1801 από την Πριγκίπισσα Izabela Czartoryska, σε μια περίοδο που η Πολωνία βρίσκονταν υπό την επιρροή της Αυστρίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας.
Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα των Rembrandt, Luca Giordano, και Peter Brueghel τον Νεότερο, αλλά το «διαμάντι» της συλλογής είναι αναμφίβολα του έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Η Κυρία με την ερμίνα» (1489-1490).
Οι περισσότεροι πίνακες της συλλογής εκτίθενται στο Εθνικό Μουσείο της Κρακοβίας, εκτός από τον πίνακα του ντα Βίντσι, που βρίσκεται στο Βασιλικό Παλάτι Wawel στην Κρακοβία. Τα έργα θα παραμείνουν στη θέση τους και μετά την ολοκλήρωση της πώλησης.
Πηγή: New York Times, Bloomberg, Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου