Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Γαλλία: Απαγόρευσε την εξαγωγή του νεοανακαλυφθέντος σχεδίου του Da Vinci


Η Γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε «εθνικό θησαυρό» το νεοανακαλυφθέν σχέδιο του Αγίου Σεβαστιανού που εκτιμάται ότι ζωγραφίστηκε από τον Leonardo da Vinci, επιβάλλοντας απαγόρευση εξαγωγής του έργου, το οποίο αποτιμάται στα 15 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Artnet News, το έργο ταυτοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, μετά την αγορά του από τον οίκο δημοπρασιών Tajan στο Παρίσι τον Μάρτιο του περασμένου έτους και επιβεβαιώθηκε από τρεις ειδικούς ότι πρόκειται για έργο του da Vinci. Εκτιμάται ότι σχεδιάστηκε μεταξύ του 1482 και 1485 και ίσως είναι μελέτη κάποιου χαμένου έργου ζωγραφικής.

Η απαγόρευση εξαγωγής, που εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος του οίκου Tajan, αποτρέπει την έξοδο του σχεδίου από τη Γαλλία για 30 μήνες, δίνοντας έτσι χρόνο στην κυβέρνηση να συγκεντρώσει τους απαραίτητους πόρους για την αγορά του έργου στην αγοραία αξία του.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού, πρόκειται για μια «πολύτιμη μαρτυρία της διάνοιας του Leonardo da Vinci» και «είναι ουσιώδες να παραμείνει στη Γαλλία».


Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου