Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Βρέθηκε χαμένη αυτοπροσωπογραφία της μεγάλης Ολλανδής ζωγράφου Judith Leyster


Μια όψιμη αυτοπροσωπογραφία της Ολλανδής, Judith Leyster, της μεγαλύτερης γυναίκας ζωγράφου στην ιστορία, ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε συλλογή που βρίσκονταν σε εξοχική κατοικία στη Βρετανία.

Ο χαμένος αυτός θησαυρός, που ανακαλύφθηκε από ειδικούς του οίκου Christie’s, κρέμονταν στον τοίχο του σπιτιού αυτού για αιώνες, με τους ιδιοκτήτες να μην γνωρίζουν την αξία και ιστορική σημασία του, αναφέρει το Artnet News.

Η Leyster, η οποία είχε δεχθεί πρόταση να ενταχθεί στην περίφημη συντεχνία καλλιτεχνών του Haarlem, υπήρξε μια αξιοσέβαστη ζωγράφος πριν τον γάμο της με τον επίσης καλλιτέχνη, αλλά λιγότερο ταλαντούχο, Jan Miense Molenaer, και εγκατέλειψε τη ζωγραφική προκειμένου να μεγαλώσει τα πέντε παιδιά της.

Είκοσι χρόνια αργότερα, η Leyster ξαναέπιασε τα πινέλα, και ζωγράφισε την αυτοπροσωπογραφία της. Σε αντίθεση με την μοναδική άλλη γνωστή αυτοπροσωπογραφία της, που δείχνει την Leyster χαμογελαστή και να κοιτά κατάματα τον θεατή, το έργο που βρέθηκε τώρα την δείχνει σε μεγαλύτερη ηλικία, πιο σοβαρή, να κοιτά με αυτοπεποίθηση τον θεατή.

Ο οίκος Christie’s στο Λονδίνο χειρίστηκε την πώληση του έργου, το οποίο απέφερε 485.000 στερλίνες, στη δημοπρασία της 8ης Δεκεμβρίου.

Η γνησιότητα του έργου ταυτοποιήθηκε από την ιστορικό τέχνης Frima Fox Hofrichter, η οποία σημείωσε πως ο συγκεκριμένος πίνακας δεν δημιουργήθηκε με σκοπό την πώληση.


Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου