Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Klangforum Wien στη Στέγη


Εικοσιτέσσερις μουσικοι, τέσσερα σύγχρονα έργα, μια ορχήστρα δωματίου. Οι Klangforum Wien έρχονται από τη Βιέννη της Αυστρίας για μία μοναδική συναυλία σύγχρονης μουσικής στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου στις 20:30.

Το Klangforum Wien υπηρετεί ένα καλλιτεχνικό όραμα, με μια ιδιαίτερη προσέγγιση στη μουσική που επιχειρεί να επαναφέρει την αίσθηση του επίκαιρου και σημαντικού, η οποία έμοιαζε να έχει σταδιακά απολεσθεί στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει πρόσφατα έργα συνθετών από διάφορες χώρες, με διακριτή αισθητική προσέγγιση.

Τρεις γραμμές διερεύνησης συνυφαίνονται στο έργο του Alberto Posadas (γενν. 1967), Tratado delloinasible (2013): οι λεπτομερείς καμπύλες της θεωρίας των fractals, οι μικροσκοπικές ηχητικές διαφοροποιήσεις των μουσικών οργάνων και οι σχέσεις της μουσικής με την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική.

O Beat Furrer (γενν. 1954) συνθέτει μουσική που διερευνά καθαρές, αφαιρετικές μορφές. Διατηρώντας στο ελάχιστο συμβολισμούς και εξωμουσικά νοήματα, επικεντρώνεται στις χειρονομίες. Στο Linea dell’orizzonte (2012), αυτές είναι διαστρεβλωμένες σκιαγραφήσεις τους. Ο ιταλικός τίτλος αφήνει ανοιχτό ένα πεδίο ερμηνειών.

Στο έργο του Μιχάλη Λαπιδάκη (γενν. 1960), με τον τίτλο Howl (2011), ένα οργανικό σύνολο που έλκει τη καταγωγή του τόσο από την τζαζ όσο και από τις «δημοφιλείς» μουσικές συνδιαλέγεται με την ηχογραφημένη φωνή του Allen Ginsberg, που απαγγέλλει ίσως το πιο εμβληματικό ποίημα της γενιάς των beat.

Η μουσική του Pierluigi Billone (γενν. 1960) αποτυπώνει ένα ιδιαίτερο ηχητικό-τελετουργικό ταξίδι στις εκφραστικές δυνατότητες των οργάνων. Στο Ebe und anders (2014), η τρομπέτα και το τρομπόνι ενσωματώνονται σε ένα σολιστικό υπερόργανο. Στη γραφή του συνδιαλέγονται οι πειραματικές τεχνικές με απόηχους της τζαζ.


Διεύθυνση: Bas Wiegers

Olivier Vivarés: κλαρινέτα
Gerald Preinfalk: σαξόφωνο
Anders Nyqvist: τρομπέτα
Kevin Fairbairn: τρομπόνι
Krassimir Sterev: ακορντεόν
Yaron Deutsch: ηλεκτρική κιθάρα
Joonas Ahonen: πιάνο
Björn Wilker: κρουστά
Lukas Schiske: κρουστά
Gunde Jäch-Micko: βιολί
Andreas Lindenbaum: βιολοντσέλο
Michael Seifried: κοντραμπάσο

Το Klangforum Wien υποστηρίζεται από την ERSTE BANK.

Την ίδια ημέρα, μετά τη συναυλία, θα δοθεί δυνατότητα στο κοινό να συζητήσει με τους συντελεστές.

Το Klangforum Wien ιδρύθηκε από τον συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας Beat Furrer, το 1985, ενώ αρχικά έφερε την ονομασία Societé de l’art acoustique. Πρόκειται για μια ορχήστρα δωματίου, που την απαρτίζουν 24 μουσικοί προερχόμενοι από δέκα διαφορετικές χώρες. Η διεύθυνση του συνόλου είναι συλλογική.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ειδικευμένα σύνολα σύγχρονης μουσικής, το οποίο έχει παρουσιάσει περίπου πεντακόσια νέα έργα συνθετών από τρεις ηπείρους. H δισκογραφία του υπερβαίνει τα εβδομήντα άλμπουμ, πολλά από τα οποία αποτελούν μονογραφίες συνθετών. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από δύο χιλιάδες εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ και αίθουσες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας.

Το Klangforum Wien είναι ένα ευμετάβλητο σύνολο: Η ενορχήστρωσή του και ο αριθμός των εκτελεστών μεταβάλλονται ανάλογα με τις απαιτήσεις των προγραμμάτων του. Συχνά, ο προγραμματισμός του είναι ιδιαίτερα πρωτότυπος, συστήνοντας στο κοινό λιγότερο γνωστούς συνθέτες. Μάλιστα, επιχειρώντας να ενισχύσει την επαφή του κοινού με τους καλλιτέχνες, έχει καθιερώσει πριν από τις συναυλίες συναντήσεις και συζητήσεις με τους συνθέτες και τους εκτελεστές. Πολλές φορές, σε αυτές μέλη του συνόλου μεταφέρουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και προσεγγίσεις στη μουσική που πρόκειται να παιχτεί. Στις δραστηριότητες του συνόλου περιλαμβάνονται επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα και πρότζεκτ με την τοπική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου