Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Στη Δημοτική Πινακοθήκη 9 αγάλματα και προτομές που έγιναν στόχος βανδαλισμών


Εννέα αγάλματα και προτομές από δημόσιους χώρους της Αθήνας που έχουν γίνει στόχοι βανδαλισμού κατά το παρελθόν, πρόκειται να μεταφερθούν και να εκτεθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων, για ένα διάστημα τεσσάρων- έξι μηνών.

Στη συνέχεια και αφού έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας, θα επανατοποθετηθούν στους χώρους που ήταν προηγουμένως, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα αγάλματα και οι προτομές αυτές είναι του Γ. Κατσίμπαλη, του Ι. Κονδυλάκη του Κ. Βέλλιου, της Ε. Ουράνη , του Αγγ. Σικελιανού, του Ν. Μάντζαρου, του Στρ. Μυριβήλη, του Κ. Καβάφη και του Περ. Βυζάντιου.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος με τίτλο «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό, 20 νηπιαγωγεία και δημοτικά της πόλης «υιοθετούν» δημόσια γλυπτά, μαθαίνουν την ιστορία τους και τη σημασία που έχουν για τη γειτονιά τους. Τα παιδιά ενημερώνονται για τη διαδικασία κατασκευής ενός αγάλματος, αλλά και για την αποκατάστασή του σε περίπτωση βανδαλισμού.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ιδέα για το πρόγραμμα ήταν του Γιώργου Καμίνη, μετά τα πολύ δυσάρεστα περιστατικά κλοπών του περασμένου Μαΐου, όταν προτομές από ορείχαλκο που ήταν τοποθετημένες στον αύλειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου έκαναν φτερά και ο Δήμος αναγκάστηκε να αποσύρει κάποιες άλλες ώστε να τις προστατεύσει. «Οι βανδαλισμοί έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και εντείνουν την αίσθηση αδιεξόδου και αγανάκτησης. Συχνά προκαλούνται από νέους και εφήβους», επεσήμανε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι δεν αρκεί η εντατική αστυνόμευση για να λυθεί το πρόβλημα μακροπρόθεσμα, αλλά η διάθεση να γίνει μια παρέμβαση με εφευρετικότητα και υπομονή, επενδύοντας στους αυριανούς πολίτες. «Η αγάπη και η έμπρακτη φροντίδα θα γίνουν και η καλύτερη ασπίδα για τα μνημεία και τα γλυπτά» και συμπλήρωσε: «Είναι ένα πρόγραμμα με έτοιμη τεχνογνωσία, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και να έχει θετική επίδραση σε όλη τη χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

1 σχόλιο: