Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Σύγχρονη επιστήμη και Ορθόδοξη Παράδοση: μια άβολη σχέση;


Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών διοργανώνει το πρώτο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο “Modern Science and the Orthodox Tradition: An Uneasy Relationship?”, το ποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017 στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος SOW- Science & Orthodoxy around the World (Επιστήμες και Ορθοδοξία ανά τον Κόσμο).

Το Πρόγραμμα SOW μελετά τον διάλογο μεταξύ επιστήμης και θρησκείας στον ορθόδοξο κόσμο σήμερα. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη προσπάθεια να δοθεί μια συνολική εικόνα των σχέσεων επιστήμης και θρησκείας σε όλο τον ορθόδοξο χώρο, που περιλαμβάνει πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια πλειάδα κρατών, εδραιώνοντας μια πλατφόρμα διαρκούς διαλόγου σε διεθνές επίπεδο μεταξύ ανθρώπων των θετικών επιστημών και της ορθόδοξης διανόησης.

Το συνέδριο εστιάζει στην ίδια τη φύση του διαλόγου μεταξύ της σύγχρονης επιστήμης και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Σήμερα η Ορθοδοξία μοιράζεται ενίοτε διαφορετικές θέσεις απέναντι στην επιστήμη και την τεχνολογία, όπως έχουν σχηματισθεί μέσα από Πατερικά κείμενα, έργα θεολόγων και άλλων λογίων, αλλά και τις σύγχρονες κοινωνικές πραγματικότητες. Από την άλλη, η επιστήμη σήμερα βρίσκεται περισσότερο ίσως από ποτέ αντιμέτωπη με κρίσιμα και άβολα ερωτήματα που αφορούν το νόημα της ζωής και τη θέση της Ανθρώπου στον κόσμο. Βασικός στόχος του συνεδρίου είναι να ορίσει τα πρότυπα της σημερινής σχέσης επιστήμης-θρησκείας στον ορθόδοξο κόσμο, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων τόσο στις θετικές επιστήμες όσο και στη Θεολογία.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας»), Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48 Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου