Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Ν.Κορέα: Εκατοντάδες καλλιτέχνες μηνύουν την πρόεδρο της χώρας


Ομάδα περισσοτέρων από 450 καλλιτεχνών της Νότιας Κορέας υπέβαλε μήνυση κατά της προέδρου της χώρας, Park Geun-hye, η οποία έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, του πρώην επιτελάρχη Kim Ki-choon και του πρώην υπουργού Πολιτισμού Cho Yoon-sun, για τη μαύρη λίστα καλλιτεχνών που δημιούργησαν και επέβαλαν.

Οι καλλιτέχνες ζητούν αποζημίωση 1 εκατ. γουον (872 δολαρίων) ανά καλλιτέχνη, για παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων στην ιδιωτικότητα και την ελευθερία έκφρασης και πίστης, όπως γνωστοποίησαν οι νομικοί εκπρόσωποι της ομάδας.

Η ύπαρξη της μαύρης λίστας καλλιτεχνών, που δημιουργήθηκε προκειμένου να παρακολουθούνται οι αριστεροί καλλιτέχνες και να μπλοκάρονται οι χρηματοδοτήσεις σε αυτούς που επέκριναν την κυβέρνηση Park ή αυτήν του πατέρα της, του πρώην προέδρου Park Chung-hee, φημολογούνταν για πολύ καιρό. Οι ερευνητές άρχισαν να ανακρίνουν κυβερνητικούς αξιωματούχους για το θέμα, τον Δεκέμβριο του 2016.

Δυο ημέρες αφότου επιβεβαιώθηκαν οι αρχηγοί της λίστας, 461 καλλιτέχνες από τους σχεδόν 10.000 που βρίσκονται στη λίστα, κινήθηκαν νομικά για να ζητήσουν αποζημίωση.

Το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας ζήτησε συγνώμη για τη μαύρη λίστα, ενώ παραδέχθηκε πως εξαιρέθηκαν καλλιτέχνες από την κρατική χρηματοδότηση και πως γίνονταν συστηματικά προσπάθεια αποσιώπησης των επικριτών της Park.

Πηγή: AFP, Reuters, Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου