Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

«Ιερός Άνεμος»: Έκθεση του Γιάννη Θεοδωρόπουλο στην γκαλερί Elika


Η γκαλερί Elika εγκαινιάζει στις 8 Φεβρουαρίου, στις 20:00, τη νέα ατομική έκθεση του Γιάννη Θεοδωρόπουλου με τίτλο "Ιερός Άνεμος".

Αν και η προσωπική ιστορία του Θεοδωρόπουλου παραμένει στενά συνυφασμένη με τη δουλειά του, οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στη νέα του έκθεση παίρνουν μια μεγαλύτερη απόσταση από τις οικογενειακές αναφορές των τελευταίων εκθέσεων. Το λεξιλόγιο δεν αλλάζει, γίνεται όμως πιο επιλεκτικό. Ενώ στα έργα συναντάμε θέματα και μοτίβα γνώριμα από προηγούμενες δουλειές ο συμβολισμός λειτουργεί κυρίως σε συλλογικό επίπεδο. Από τα βελούδινα υφάσματα μέχρι την εικόνα που παραπέμπει στη θρησκευτική παράδοση ο καλλιτέχνης επιλέγει εσκεμμένα το προσωπικό που ενέχει το καθολικό, ανοίγοντας στον θεατή ένα διευρυμένο πεδίο περιπλάνησης.

Εμποτισμένη με μια έντονη ποιητικότητα, αλλά κι ένα αίσθημα μελαγχολίας και ρομαντισμού, η έκθεση εξετάζει τη σχέση με το παρελθόν και τη συνεχή διαπραγμάτευση με αυτό. Οι εικόνες που παρουσιάζονται είναι από τη μια ιδιαίτερα καθημερινές για να είναι σκηνοθετημένες και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ποιητικές ώστε να έχουν απλά ‘συμβεί’. Μέσα από αυτές τις πολυεπίπεδες φωτογραφίες που χτίζονται στο χώρο του σπιτιού και μεταμορφώνονται σε εσωτερικά τοπία που επιτρέπουν ταυτόχρονα μια αναπάντεχη θέαση του ‘έξω’, ο Θεοδωρόπουλος εστιάζει στις έννοιες της προστασίας, της φροντίδας, της εξιδανίκευσης και κυρίως της ιερότητας που στις μέρες μας χάνεται βίαια.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Μαρτίου

O Γιάννης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στη σχολή Focus (1988-1990) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Goldsmiths (1998-99). Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μεταξύ των οποίων η τρίτη μπιενάλε της Αθήνας, Μονόδρομος, οι εκθέσεις Depression Era και Reframe Memory στο Μουσείο Μπενάκη, Δικαίωμα Αρχείου ΙΙΙ στο ΙΣΕΤ, Τα στοιχεία που αδρανούν στο Μουσείο Ευας και Αγγελου Σικελιανού στους Δελφούς, Εικαστικοί διάλογοι 2013, Στέγη γραμμάτων και τεχνών, Πάρκο αναψυχής ακαδημίας Πλάτωνος, Προθήκες Θαυμάτων στο πλαίσιο του πρότζεκτ Zone D της γκαλερί Ζουμπουλάκη, Δέκα Όψεις της Ελληνικής Φωτογραφίας, Théâtre de la Photographie et de l’Image, Νίκαια και Αμφίδρομη Αυτοαναφορικότητα, Canal Isabel II, ARCO 2004, Μαδρίτη. Η έκθεση Ιερός Άνεμος είναι η ένατη του ατομική έκθεση.

Διεύθυνση: Ομήρου 27, Αθήνα
Εγκαίνια: Τετάρτη 08.02.17, 8μμ
Διάρκεια έκθεσης: 08.02 – 18.03.17
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 12-8μμ, Σάββατο 12-4μμ
Tηλ: +30 210 36 18 045

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου