Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Σήμερα στο ΚΑΣ το αίτημα της Gucci για επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη


Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το αίτημα του πολυτελούς οίκου Gucci, σύμφωνα με το οποίο ζητάει να πραγματοποιήσει επίδειξη μόδας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Σύμφωνα με το αίτημα του οίκου η επίδειξη μόδας θα γίνει την 1η Ιουνίου του 2017. Στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ το αίτημα της εταιρείας με την επωνυμία «Guccio Gucci S.p.A.» βρίσκεται στην 8η θέση.

Η εταιρία έχει υποβάλλει επίσης αίτημα με το οποίο ζητά άδεια κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή» αναφέρουν πως η εισήγηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων αναμένεται να είναι αρνητική για την υλοποίηση της επίδειξης μόδας.

Ο ίδιος οίκος είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας το 2015, όταν αποφάσισε να ντύσει με διάφορα σύνολα και αξεσουάρ γλυπτά από τα αετώματα του Παρθενώνα, προκειμένου να προωθήσει τα προϊόντα της.

Τότε, η εταιρεία απέδωσε τα πνευματικά δικαιώματα των έργων στην Τουρκάλα καλλιτέχνιδα και σχεδιάστρια μόδας Ντέρια Τσακιρσόι και διά εκπροσώπου της δήλωσε τότε ότι σκοπός της ήταν η ελευθερία της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης κι όχι η προσβολή και η απαξίωση του ελληνικού πολιτισμού και των δημιουργημάτων του.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο εξωτερικό εκδηλώσεις τέτοιου είδους σε αρχαιολογικούς χώρους δεν είναι ασύνηθες φαινόμενο ("βοηθά" ίσως το γεγονός ότι οίκοι μόδας έχουν κατά καιρούς αναλάβει έργα συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων σε χώρες όπως η Ιταλία), στη χώρα μας όμως υπάρχει πιο αυστηρό πλαίσιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου