![]() |
David Hockney, Life Painting for a Diploma, 1962.
Yageo Foundation. © Yageo Foundation.
|
Το 2017 σηματοδοτεί την 50η επέτειο από τη νομοθέτηση της Πράξης περί Σεξουαλικών Αδικημάτων στη Βρετανία το 1967. Ο νόμος αυτός αποποινικοποίησε εν μέρει την ομοφυλοφιλία στην Αγγλία και την Ουαλία και θεωρείται σημαντικό ορόσημο στην εκστρατεία για την ισότητα.
Για να γιορτάσουν αυτήν την επέτειο, το Βρετανικό Μουσείο, αλλά και η Tate Britain οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων και εκθέσεων που σχετίζονται με τις ιστορίες των LGBTQ.
Στο Βρετανικό Μουσείο, το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου θα παρουσιαστεί η έκθεση David Hockney: Fourteen Poems from C P Cavafy. Το 1966 ο David Hockney δημιούργησε μια σειρά χαρακτικών εμπνευσμένα από το έργο του Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, κεντρικό θέμα του οποίου υπήρξε και η ομοφυλοφιλική αγάπη και επιθυμία. Ο Hockney χρησιμοποίησε για τα χαρακτικά αυτά και τη δική του εμπειρία ως ανοικτά ομοφυλόφιλου καλλιτέχνη, αντανακλώντας την αλλαγή στις συμπεριφορές προς τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις στην Αγγλία και την Ουαλία τη δεκαετία του 1960.
Από τις 11 Μαΐου έως τις 15 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστεί η έκθεση Desire Love Identity: exploring LGBTQ histories, η οποία θα δώσει στον επισκέπτη μια οπτική των εμπειριών των LGBTQ στο πέρασμα του χρόνου γύρω από τον κόσμο, μέσα από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου. Το παλαιότερο αντικείμενο της έκθεσης χρονολογείται περίπου στο 9000 π.Χ.
Εν τω μεταξύ, η Tate Britain, πραγματοποιεί από τις 5 Απριλίου έως την 1η Οκτωβρίου την πρώτη έκθεσή της αφιερωμένη στην Βρετανική κουίρ αρτ.
Η έκθεση θα παρουσιάσει έργα που δημιουργήθηκαν μεταξύ της κατάργησης της θανατικής ποινής για τον σοδομισμό το 1861 και τη νομοθέτηση της Πράξης περί Σεξουαλικών Αδικημάτων το 1967, μια περίοδο τεκτονικών αλλαγών στο φύλο και τη σεξουαλικότητα που βρήκαν έκφραση στην τέχνη, καθώς καλλιτέχνες και θεατές εξερευνούσαν τις επιθυμίες, τις εμπειρίες και την αίσθηση του εαυτού τους.
Στην έκθεση με τίτλο Queer British Art 1861-1967 θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων ,έργα των Francis Bacon, Keith Vaughan, Evelyn de Morgan, Gluck, Glyn Philpot, Claude Cahun και Cecil Beaton.
Α.Γ.Φ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου