Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Met: Δωρεάν και με ελεύθερη πρόσβαση όλες οι εικόνες που είναι σε public domain


Μια νέα πολιτική υιοθετεί το Metropolitan Museum of Art, προσφέροντας δωρεάν και με ελεύθερη πρόσβαση όλες τις εικόνες έργων τέχνης της συλλογής του Μουσείου που είναι κοινό κτήμα (public domain).

Η αναθεωρημένη πολιτική του Open Access αξιοποιεί τον ορισμό του Creative Commons Zero και αποτελεί αναθεώρηση της πρωτοβουλίας Open Access for Scholarly Content που ξεκίνησε το Μουσείο το 2014.

Η πολιτική αυτή διευκολύνει τη χρήση περισσοτέρων από 375.000 εικόνων έργων τέχνης που βρίσκονται στο public domain, τόσο για ακαδημαϊκούς, όσο και για εμπορικούς σκοπούς.

«Εργαζόμαστε προς τον στόχο του να μοιραστούμε τις εικόνες μας με το κοινό εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του Met, Thomas P. Campbell. «Η περιεκτική και ποικιλόμορφη συλλογή του μουσείου καλύπτει 5.000 χρόνια παγκόσμιου πολιτισμού και βασική αποστολή μας είναι να είμαστε ανοικτοί και προσβάσιμοι για όλους όσοι επιθυμούν να μελετήσουν και να χαρούν τα έργα τέχνης που βρίσκονται στη φροντίδα μας. Η αύξηση της πρόσβασης στη συλλογή του μουσείου εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες του κοινού του 21ου αιώνα, προσφέροντας νέες πηγές δημιουργικότητας, γνώσης και ιδεών».

Για να μεγιστοποιήσει την έκταση της πρωτοβουλίας Open Access, το Μουσείο ανακοίνωσε νέες συνεργασίες με τα Creative Commons, Wikimedia, Artstor, Digital Public Library of America (DPLA), Art Resource, και Pinterest.

Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου