Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

«Ένας κόσμος συναισθημάτων. Αρχαία Ελλάδα 700 π. Χ. – 200 μ. Χ» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη


Μια πρωτοποριακή έκθεση, που «ζωντανεύει» μέσα από τα εκθέματά της τα συναισθήματα των ανθρώπων που ζούσαν στην Αρχαία Ελλάδα και δημιουργεί ερωτήματα ως προς το πώς εκφράζουμε, ελέγχουμε, χειραγωγούμε ή προκαλούμαι συναισθήματα στη δική μας κοινωνία, φιλοξενεί έως τις 24 Ιουνίου το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη.

Οι επισκέπτες, μέσα από περισσότερα από 130 εκθέματα των μεγαλύτερων μουσείων του κόσμου –περιλαμβανομένων του Μουσείου Ακρόπολης, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Λούβρου, του Βρετανικού Μουσείου και των Μουσείων του Βατικανού- έχουν τη δυνατότητα να ερευνήσουν τις ιδέες και συμπεριφορές των ανθρώπων της κλασσικής περιόδου έναντι των αισθημάτων, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αναπαριστούσαν τα αισθήματα, αποκαλύπτωντας τις εντυπωσιακές ομοιότητες και τις σοκαριστικές διαφορές με τη σημερινή εποχή.

Η έκθεση, που υλοποιήθηκε με την αρωγή μιας ομάδας διακεκριμένων επιμελητών, θα παρουσιάσει έργα αγγειογραφίας, γλυπτά (από φυσικού μεγέθους αγάλματα από το Μουσείο της Ακρόπολης ως επιτύμβια ανάγλυφα), θεατρικές μάσκες, φυλαχτά, νομίσματα και αναθήματα, καθώς και πολλά ακόμα αντικείμενα που χρονολογούνται από τις αρχές του 7ου αι. π. Χ. (παραδοσιακή χρονολόγηση της Ιλιάδας) ως τα τέλη του 2ου αι. μ. Χ. Πολλά από αυτά θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, ενώ κάποια άλλα θα κάνουν το πρώτο τους «ταξίδι» εκτός Ελλάδας. Όλα μαζί πάντως θα δώσουν μια μοναδική ευκαιρία: Να αναλογιστούμε τον ρόλο των συναισθημάτων στην προσωπική, κοινωνική και πολιτική ζωή μας, συμβάλλοντας παράλληλα στην προώθηση αυτού του σχετικά νέου πεδίου, που είναι η ιστορία των συναισθημάτων.

Ταυτόχρονα με την έκθεση, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για όλη την οικογένεια, καθώς και μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της σειράς περιπατητικών συνομιλιών Let's Walk (Ας Περπατήσουμε), εκλεκτοί καλεσμένοι θα περιπλανώνται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στην έκθεση συμμετέχοντας σε συζητήσεις εμπνευσμένες από τα εκθέματα, ενώ στις 3 Απριλίου, σε συνεργασία με το Axion Estin Foundation, το Ίδρυμα θα φιλοξενήσει ένα κονσέρτο βυζαντινών ύμνων για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Την έκθεση επιμελήθηκαν, για λογαριασμό του Ιδρύματος, ο 'Αγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στη Σχολή Ιστορικών Μελετών του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον, ο Νικόλαος Καλτσάς, Επίτιμος Διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (πρώην διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου) και ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Η έκθεση συνοδεύεται από ένα πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο, που περιλαμβάνει κείμενα δεκάδων μελετητών και συγγραφέων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου