Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Στήριξη ΚΠΙΣΝ στον Ν. Μανωλόπουλο μετά την παραίτηση Γ. Κιμούλη


Τη λύπη του για την παραίτηση του Γιώργου Κιμούλη από την θέση του προέδρου εκφράζει με αναοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δίνοντας όμως στήριξη στον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Ν. Μανωλόπουλο, λέγοντας πως "ενεργεί χωρίς καμία υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του".

Ο κ. Κιμούλης είχε υποβάλει στις 16 Μαρτίου ηλεκτρονική επιστολή παραίτησης, στην οποία, μεταξύ άλλων, κατηγορούσε τον διορισμένο εκ του Υπουργείου Οικονομικών διευθύνοντα σύμβουλο κ. Μανωλόπουλο, ότι «υποκαθιστά όλο το Δ.Σ., εκμεταλλευόμενος τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος».

Το ΚΠΙΣΝ, όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Παρασκευή για το θέμα, αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:

"Εκφράζει τη λύπη του για την παραίτηση του κ. Γ. Κιμούλη.

Να δοθεί στη δημοσιότητα το Πρακτικό Συνεδρίασης Δ.Σ. ΚΠΙΣΝ της 10/03/2017 που ρυθμίζει τις αρμοδιότητες των μελών του και το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα.

Σημειώνει ότι κατά την ολιγοήμερη άσκηση των καθηκόντων του, ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Ν. Μανωλόπουλος ενεργεί χωρίς καμία υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, με συχνή διαβούλευση με όλα τα μέλη του Δ.Σ. Ιδιαίτερα, αναφορικά με την έκδοση του Δελτίου Τύπου της 15/03/2017, διαφωνία εκφράστηκε μόνο από τον κ. Γ. Κιμούλη.


Αναφορικά με τη διαφάνεια, παραπέμπει στο προαναφερθέν Δελτίο Τύπου της 15/03/2017 όπου επαναλαμβάνεται η ομόφωνη, από κοινού με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δέσμευσή του για λειτουργία με πλήρη διαφάνεια και άκρα προσοχή στην οικονομική διαχείριση, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που του δόθηκαν από τον μέτοχο της ΚΠΙΣΝ Α.Ε, την Ελληνική Πολιτεία".


Παράλληλα, δίνει στη δημοσιότητα το πρακτικό της συνεδρίασης του ΔΣ του ΚΠΙΣΝ της 10ης Μαρτίου, όπου συζητήθηκαν η ανάθεση γενικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων εκπροσώπησης του οργανισμού και η παραχώρηση δικαιωμάτων υπογραφής για πληρωμές και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών του οργανισμού, την ηλεκτρονική επιστολή υποβολής παραίτησης του κ. Κιμούλη, αλλά και δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΚΠΙΣΝ στις 15 Μαρτίου αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου.


Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Κιμούλης ανέφερε τα εξής:

«Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο στοίχημα δυναμικού μετασχηματισμού του πολιτισμικού μας χάρτη. Η τεράστια ευθύνη διοίκησης είχε εξ αρχής ως δεσμευτική παράμετρο τη συγκρότηση ενός συλλογικά δημιουργικού και αποφασιστικού Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια.

Η τελική αποκρυστάλλωση όμως της διοικητικής έκφρασης, προϊόν αναίτιων πολυήμερων “εσωκομματικών διαπραγματεύσεων”, απεδείχθη στην πράξη κατώτερη των περιστάσεων. Παρά το συμφωνημένο πλαίσιο, ο διορισμένος εκ του Υπουργείου Οικονομικών διευθύνων σύμβουλος κ. Μανωλόπουλος -πρώην Διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών- υποκαθιστά στην ουσία όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, εκμεταλλευόμενος τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος στις οποίες αρνούμαι να συμμετέχω.

Ως μέλος μιας συλλογικότητας που δεν δύναται να ενεργοποιηθεί τελικώς -παρ’ όλες τις προσπάθειες που κατέβαλα όλον αυτόν τον καιρό- και ενός ασαφούς τοπίου καλλιτεχνικής διεύθυνσης που αρχίζει να διαμορφώνεται πλέον καθιστώντας σχεδόν απαγορευτικό οποιοδήποτε παραγόμενο έργο εκ μέρους του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. ΑΕ, υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου προς το Διοικητικό Συμβούλιο. Σε καμία περίπτωση δεν προτίθεμαι να συμβάλω στην ακύρωση της δυναμικής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά ούτε και να συναινέσω σε διαδικασίες που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσουν υπόνοιες αδιαφάνειας.

Οι δημόσιες θέσεις δεν είναι επισφράγιση κοινωνικής αποκατάστασης ούτε κάλυψη κάποιου υπαρξιακού κενού. Ναι μεν στήριξα δημοσίως τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έκρινα πως ήταν η μοναδική λύση εκείνη την περίοδο για τη χώρα μου, αλλά δεν το έκανα για να εγκατασταθώ σε κάποια θέση. Ούτως ή άλλως, έχει κατά κόρον γραφτεί πως έχω αρνηθεί αρκετές προτάσεις στο παρελθόν για θέσεις ιδιαίτερα σημαντικές. Ευτυχώς για μένα δεν είμαι ανέστιος. Έχω τον τόπο της τέχνης μου. Εκεί κατοικώ. Ουδέποτε έχω παίξει ρόλο σε πολιτικά παρασκηνιακά παιχνίδια ή σε εσωκομματικές συγκρούσεις, όπως επίσης ουδέποτε υπήρξα παιδί κομματικού σωλήνα. Ας ελπίσουμε, για το καλό όλων και του ΚΠΙΣΝ, η παραίτηση αυτή να αναγκάσει τους αρμόδιους να σκεφτούν με μεγαλύτερη προσοχή τον τρόπο λειτουργίας του.

Τέλος, θα ήθελα να υπενθυμίσω δύο βασικά πράγματα: πρώτον, η αξιοπρέπεια δεν έχει ανταλλακτική αξία και δεύτερον, όταν ρίχνουμε κάποιον εν γνώσει μας στην αρένα, δεν τον αφήνουμε μόνο του να κοιτάζει τι θα δείξει ο αντίχειρας.

Με εκτίμηση
Γιώργος Κιμούλης»

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί πως από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων τους, φάνηκαν σύννεφα στις σχέσεις του κ. Κιμούλη και του κ. Μανωλόπουλου.

Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου