Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Επαναπατρίστηκαν αρχαιότητες που διακινήθηκαν παράνομα


Με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου, της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΠΟΑ Μαρίας Βλαζάκη, της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων Ελένης Κόρκα, και της Τακτικής Ανακρίτριας του Γ’ Τμήματος του Πρωτοδικείου Πατρών Μαρίας Παπακώστα, παραδόθηκε σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ένα σύνολο με 33 σημαντικά αγγεία που χρονολογούνται τα περισσότερα από την ύστερη Μυκηναϊκή εποχή καθώς και άλλες κινητές αρχαιότητες, που αποτελούν προϊόντα λαθρανασκαφής, διακινήθηκαν παράνομα και κατασχέθηκαν στην Γερμανία.

Μετά από μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας και τις δικαστικές αρχές της Πάτρας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, επαναπατρίστηκαν συνολικά 33 αγγεία της ύστερης εποχής του χαλκού (12ος αι. π.Χ) , διάφορα μικροαντικείμενα γεωμετρικών χρόνων, και 600 αρχαία νομίσματα. Θα ακολουθήσει το πόρισμα μιας Εκτιμητικής Επιτροπής που έχει συσταθεί και θα γνωμοδοτήσει για την αξία τους.

Όλα τα αντικείμενα κατασχέθηκαν τον Οκτώβριο του 2016 από τις αστυνομικές αρχές του Μονάχου, ύστερα από αίτημα δικαστικής συνδρομής, που κατατέθηκε από την Ανακρίτρια του Γ’ Τμήματος του Πρωτοδικείου Πατρών. Τα επαναπατρισθέντα αντικείμενα αποτελούν πλέον πειστήρια της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για μεγάλη υπόθεση παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

Ο εντοπισμός των κινητών αρχαιοτήτων που διακινήθηκαν παράνομα στη Γερμανία, η διεκδίκησή τους και η μεταφορά τους στην Ελλάδα υπήρξε αποτέλεσμα της συντονισμένης συνεργασίας μεταξύ όλων των αρμοδίων αρχών της χώρας και της αλλοδαπής. Στην επιτυχία αυτή, ιδιαίτερα καθοριστική ήταν η συμβολή της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Μόναχο.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στην πολιτική του ΥΠΠΟΑ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Η πάταξη της αρχαιοκαπηλίας είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή του Υπουργείου Πολιτισμού και της ελληνικής Πολιτείας» τόνισε η Υπουργός Λυδία Κονιόρδου, υπογραμμίζοντας ότι ο επαναπατρισμός αυτών των αρχαιοτήτων συνιστά μεγάλη επιτυχία που οφείλεται στην καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου