Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Η συλλογή Gurlitt παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό


Οι εραστές της τέχνης θα έχουν επιτέλους την ευκαιρία να δουν από κοντά τη διαβόητη συλλογή Gurlitt, καθώς δυο μουσεία ετοιμάζουν εκθέσεις με εκατοντάδες από τα περίπου 1.500 έργα τέχνης που ο Cornelius Gurlitt, ο γιός εμπόρου τέχνης που συνεργάστηκε με τους Ναζί, είχε κρυμμένα σε ακίνητά του στο Μόναχο και στο Σάλτσμπουργκ για δεκαετίες.

Η συλλογή που είχε συγκεντρώσει ο πατέρας του, Hildebrand, ανακαλύφθηκε από τις Γερμανικές αρχές κατά τη διάρκεια φορολογικής έρευνας το 2013. Λίγο πριν πεθάνει, το 2014, ο Gurlitt κληροδότησε ολόκληρη τη συλλογή του, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα των Pablo Picasso, Claude Monet, Marc Chagall, Paul Cézanne, Ernst Ludwig Kirchner, Otto Dix, και Gustave Courbet, στο μουσείο Kunstmuseum της Βέρνης.

Σύμφωνα με το Artnet News, προκειμένου να παρουσιαστούν τα έργα αυτά, το μουσείο της Βέρνης θα συνεργαστεί με το Bundeskunsthalle της Βόννης, στη Γερμανία, και οι εκθέσεις θα ανοίξουν τις πύλες τους τον Νοέμβριο φέτος.

Οι εκθέσεις αυτές αποτελούν την επιτυχή επίλυση της μακροχρόνιας νομικής διαμάχης που είχε ξεσπάσει για την τύχη της συλλογής, καθώς η οικογένεια του Gurlitt υποστήριζε πως η διαθήκη του ήταν άκυρη καθώς ο ίδιος δεν ήταν σε καλή νοητική κατάσταση. Όμως δικαστήριο του Μονάχου αποφάσισε υπέρ του Μουσείου της Βέρνης τον Δεκέμβριο.

Πάντως, παραμένουν ορισμένα ανοικτά ζητήματα, καθώς το Γερμανικό κράτος συνεχίζει τις έρευνές του για την προέλευση της συλλογής και ταυτοποίηση ορισμένα έργα ως λεηλατημένα από τους Ναζί έργα. Μέχρι τώρα, η task force έχει βρει τους νόμιμους ιδιοκτήτες μόνο για πέντε έργα της συλλογής.

Οι δυο εκθέσεις θα έχουν τον κοινό τίτλο «Dossier Gurlitt». Στη Βέρνη, θα επικεντρώνεται στην «Εκφυλισμένη τέχνη», ενώ στη Βόννη το θέμα θα είναι «Η Ναζιστική Κλοπή Τέχνης και οι Επιπτώσεις της».


Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου