Τη συνεχόμενη και με ποικίλους τρόπους ασχολία των ανθρώπων του Μεσαίωνα με το κλασσικό παρελθόν ερευνά η νέα έκθεση στο J. Paul Getty Museum, με τίτλο «Ενθυμούμενοι την Αρχαιότητα: Ο Αρχαίος Κόσμος Μέσα από τα Μεσαιωνικά Μάτια», η οποία διαρκεί έως τις 28 Μαΐου.
Η τέχνη και ο πολιτισμός του Μεσαίωνα υπήρξαν «κληρονόμοι» μιας πλούσιας κλασσικής παράδοσης. Για περισσότερο από χίλια χρόνια μετά την πτώση της Ρώμης, η αρχαιότητα αποτελούσε πηγή έμπνευσης και παρουσιάζονταν μέσω των εικαστικών τεχνών, των τελετών και των χειρογράφων.
«Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τον Εκχριστιανισμό της Ευρώπης, πολλά από τα μεγάλα έργα της Ελληνικής και Λατινικής λογοτεχνίας αντιγράφηκαν από γραφείς σε μοναστηριακά κέντρα εκπαίδευσης, διατηρώντας τα και βάζοντας τις βάσεις για τις μεσαιωνικές ακαδημαϊκές σπουδές», αναφέρει ο διευθυντής του J. Paul Getty Museum, Timothy Potts.
«Ενώ η εκ νέου ανακάλυψη της Ελληνο-Ρωμαϊκής τέχνης και λογοτεχνίας έχει σχετιστεί με την Αναγέννηση στην Ιταλία από το περίπου 1400 μέχρι το 1500, η αρχαιότητα στην πραγματικότητα μελετήθηκε και υμνήθηκε τον Μεσαίωνα. Με πολλούς τρόπους, ο κλασσικός κόσμος στην πραγματικότητα δεν πέθανε ποτέ, απλώς αποτραβήχτηκε κάτω από τα στρώματα των επόμενων πολιτισμών. Για συγγραφείς και καλλιτέχνες, η διαδικασία της ιστορικής μνήμης στους αιώνες πριν την Αναγέννηση συχνά περιελάμβανε τον καλλωπισμό ή την εφεύρεση, καθώς οι ιστορίες των αρχαίων ηγεμόνων και των μυθικών ηρώων συχνά χρησιμοποιούνταν και προσαρμόζονταν στα Χριστιανικά κείμενα».
Η έκθεση, που περιλαμβάνει αντικείμενα από την αρχαιολογική συλλογή και τη συλλογή χειρογράφων του Getty, χωρίζεται σε τρία μέρη: το πρώτο ερευνά την ρευστότητα των καλλιτεχνικών μορφών από την αρχαιότητα στον Μεσαίωνα, το δεύτερο επικεντρώνεται στην κλασσική βάση της γνώσης που διατηρήθηκε και μεταδόθηκε μέσω των έργων των γραφέων και καλλιτεχνών του μεσαίωνα, και το τελευταίο ερευνά τον τρόπο με τον οποίον οι άνθρωποι του μεσαίωνα κατανοούσαν και προσέγγιζαν το παρελθόν.
Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου