Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Κινητοποίηση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος


Διαμαρτυρία έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προανήγγειλε για αύριο το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, με αίτημα την ανάκληση της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ζητά αναδρομικά επιστροφή χρημάτων από τις λεγόμενες «τιμητικές» συντάξεις που δίνονται σε δημιουργούς.

Στην σχετική ανακοίνωση-πρόσκληση που εξέδωσε το ΕΕΤΕ, τονίζει πως οι δημιουργοί βρίσκονται στο στόχαστρο, καθώς παρακρατούνται αναδρομικά και μειώνονται δραματικά οι συντάξεις, «απαγορεύεται» στους συνταξιούχους δημιουργούς να παρουσιάζουν και να διακινούν τα έργα τους, ενώ με το νέο σχέδιο νόμου πλήττονται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

Στην ανακοίνωσή αναφέρονται τα εξής: «Το ΔΣ του ΕΕΤΕ καλεί όλους τους συναδέλφους και τα καλλιτεχνικά σωματεία στην κινητοποίηση - δρώμενο που διοργανώνουμε, για την ακόμα μια φορά περικοπή των συντάξεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στους καλλιτέχνες και λογοτέχνες.

Οι συντάξεις αυτές ήδη περιορίσθηκαν σημαντικά και σε ύψος, με τις διαρκείς περικοπές, με αποκορύφωμα σήμερα, να τους παρακρατούν αναδρομικά 4.683 ευρώ, από 1η Μάρτη 2017, εφαρμόζοντας νόμο του 2012 (συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), για περικοπές που αφορούν τα έτη 2013, 2014, 2015. Το ποσό της παρακράτησης σε πολλούς συναδέλφους φθάνει στα 12.500,00 ευρώ! Συνολικά θα τους παρακρατούν επιπλέον χρήματα για τα επόμενα 5.5 χρόνια!! Όταν μάλιστα τους είχαν κόψει πρίν λίγους μήνες (από 1-1-2016) άλλα 20%!.

Συνολικά οι απώλειες έχουν μετατρέψει τις «τιμητικές» συντάξεις σε συντάξεις επαιτείας, το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό παραμένει άλυτο και ο χώρος των δημιουργών δέχεται συνολικότερη επίθεση στο δικαίωμα στην καλλιτεχμνική εργασία, στα πνευματικά δικαιώματα .

Διεκδικούμε:

-Να ανακληθεί η απάνθρωπη απόφαση της περικοπής αναδρομικά των συντάξεων καλλιτεχνών και λογοτεχνών, με την οποία η Κυβέρνηση υλοποιεί σήμερα νόμο του 2012 της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
-Να επανέλθει η σύνταξη και οι προϋποθέσεις της στο επίπεδο που ήταν το 2007
-Να δίνονται 100 πάλι συντάξεις ετησίως αφού αφορούν σε 36 κλάδους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου