Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Ο ρόλος των ΜΚΟ στον κόσμο της τέχνης


Ανάμεσα στις γκαλερί, τα μουσεία και τους οίκους δημοπρασιών, υπάρχουν οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί του χώρου της τέχνης. Ποιος όμως είναι ο ρόλος αυτών των ΜΚΟ σε έναν κόσμο που καθοδηγείται από το κέρδος;

Αν και κάθε ΜΚΟ του χώρου της τέχνης επιδιώκει διαφορετικούς οργανωτικούς σκοπούς, σε γενικές γραμμές, οι ΜΚΟ καλύπτουν το κενό μεταξύ εμπορικού και δημόσιου τομέα προκειμένου να προωθήσουν θέματα όπως η εκπαίδευση στην τέχνη, ο ακτιβισμός και η προώθηση καλλιτεχνών χωρίς εκπροσώπηση, σύμφωνα με το Artnet News.

Πολλές ΜΚΟ ξεκινούν ως εκθεσιακοί χώροι τους οποίους διαχειρίζονται καλλιτέχνες και σιγά-σιγά μετατρέπονται σε πλήρεις καλλιτεχνικούς οργανισμούς με συγκεκριμένα προγράμματα. Άλλες δημιουργούνται προκειμένου να αντιμετωπιστούν κοινωνικά ζητήματα και για να παράσχουν καλλιτεχνική εκπαίδευση σε παιδιά οικογενειών χαμηλού εισοδήματος.

Όπως εξήγησε στο Artnet news η Jodi Wainberg, διευθύντρια της ΜΚΟ Artists Alliance, η οποία επικεντρώνεται στην προώθηση καλλιτεχνών με υποεκπροσώπηση, η απουσία εμπορικών πιέσεων δίνει τη δυνατότητα στις ΜΚΟ να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της καλλιτεχνικής κοινότητας αλλά και εν γένει της κοινωνίας.

Όμως, σε έναν κόσμο που όλο και περισσότερο καθοδηγείται από το κέρδος, υπάρχει ακόμα περιθώριο για ΜΚΟ; Η Waynberg θεωρεί πως υπάρχει. «Επειδή υπάρχει τέτοια αύξηση των αποφάσεων που λαμβάνονται με βάση την αγορά, αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για τις ΜΚΟ, και μια σημαντική ευκαιρία. Γνωρίζω πως υπάρχουν πολλά παράπονα για την στροφή προς τη λήψη αποφάσεων με βάση την αγορά, όμως αυτό έχει δημιουργήσει ένα απίστευτο κενό το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν οι ΜΚΟ του χώρου της τέχνης».


Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου